Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2011 10:46 - Д-р Веселка Радева: Ако нямаме грамотни млади хора, нацията е обречена
Автор: mariadesyslava Категория: Политика   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
2



България е сред страните с уникално добро обучение по физика и астрономия, отбеляза председателката на Обществото на учителите новатори в България Интервю на Десислава Конакчийска

Г-жо Радева, защо бе създадено Обществото на учителите новатори и с каква идея?
Създадохме обществото преди четири години и идеята е да обедини учители, които въвеждат в обучението нови методи на преподаване. Това са нови образователни технологии и нови техники и средства. В него членуват предимно учители по природни науки. Разбира се, има и учители, които преподават и хуманитарни науки. Работим по различни проекти, обменяме си идеи, опити, практики.

 

Какво постигнахте през тези четири години?
През тези години осъществихме изключително успешни проекти в национален и регионален план. Работихме и по проекти, финансирани от европейски фондове и на местно ниво, обучения на учители по природни науки, обучения на български ученици в CERN /„Европейска организация за ядрени изследвания”/, участие в национални и международни конкурси.

Как ще посрещнете 24 май - празникът на българската наука и култура, с какви чувства?
Както всяка година, с едно удоволствие за добре свършена работа и с едно очакване за по-добри времена за учителите, много по-добри, като се има предвид ненормалното намаляване на часовете по природни науки в българското училище. Получава се нещо много странно - Европа отчита нашето много добро образование, което получават нашите ученици по природни науки и в много европейски документи се предлага на министерства в европейските страни да почерпят опит от нас, а същевременно тук се върви в обратната посока. Ще дам конкретен пример. Преди няколко месеца завърши един много голям проект на ЕК, който се нарича „Астронет”. Той начерта перспективите за развитието на астрономията и астрономическата наука в следващите 50 - 100 години. Беше направен и много добър анализ на обучението по физика и астрономия в европейските страни и се оказа, че България е сред страните с уникално добро обучение по тези предмети. Независимо от това в България се върви в посока към намаляване на часовете в тези науки. На тях се гледа като на нещо ненужно, което е много странно и неразбираемо за всички нас. Този проект „Астронет” изготви документ, който много скоро ще бъде предоставен на всички министри по образование и наука в цяла Европа и той ще покаже добрата позиция на България и ще се приканят министрите да почерпят опит от българското образование по физика и астрономия. Ще ми бъде много интересно как ще реагират в Европа, когато се обърнат към българското министерство и видят, че в нашите учебни планове намаляват часовете по тези предмети. Искам да кажа, че България е уникална с мрежата си от астрономически обсерватории, в които се развива в изключително голяма форма извънкласното обучение по физика и астрономия, както и в общинските детски комплекси, в които има центрове по природни науки. Учители от самите тези извънкласни учреждения и от училищата обучават децата допълнително и развиват техните умения и способности. Хубавото, което сме изградили в България, не бива толкова лесно да бъде зачерквано и унищожавано и аз не знам за каква сметка, след като от около десет години в Европа се забелязва едни много голям отлив на младежите от обучение по природни науки след средното образование и същото се получава и в България. Ще видим какво ще правим не само в България, но и в Европа, когато след 15-20 години няма да имаме инженери, техници и как ще посрещаме всички екологични, технологични и всякакви кризи, които ще ни поднася времето.

 

При всички тези трудности и неразбиране, които изброихте, как работят учителите?
Това не са трудности, това е реалността и фактите. Въпреки това учителите продължават да работят в много направления, развиват себе си, развиват своите ученици. Добре е, че имаме празника 24 май, за да погледне обществото към учителите и да им каже „Благодаря”, за това, което вършат за целия народ.

 

Какво е Вашето послание към всички, които по някакъв начин пренебрегват значението на науката и образованието?
Да помислят за себе си, за своите деца и за тяхното бъдеще. Ако в България, която вече е член на ЕС нямаме грамотни млади хора нацията е обречена. Не бих казала, че я очаква гибел, но я чакат лоши времена. Затова всички трябва да мислят за следното - човечеството се е развивало, защото са се развивали науката и технологиите. Тези неща са движили човешката цивилизация напред и ако ние правим крачка назад, това го правим против себе си, т.е. моят призив е - мислете за себе си и вашите деца и инвестирайте в науката и технологиите на тази държава, защото иначе няма бъдеще.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mariadesyslava
Категория: Политика
Прочетен: 26774
Постинги: 22
Коментари: 9
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930